media

Viertal skatet 400 kilometer in Nederland voor goede doel

Vier landgenoten hebben onlangs meegedaan aan een skatetocht van 400 kilometer tussen het Nederlandse Groningen en Maastricht. Die Super Challenge Skate Tour is niet alleen een sportieve uitdaging, maar levert ook geld op voor de Stichting Kansarme Kinderen in Nederland. Izegemnaar Steven Leeman is al vijf jaar actief met inline-skates en rolt sowieso jaarlijks al 5.000 kilometer op wieltjes. Hij werd dit keer bijgestaan door Roland Legein uit Doornik, Barthold Vanderbeke uit Knokke-Heist en Peter Berx uit Diepenbeek. Dat laatste duo deed in 2015 al mee aan de wedstrijd Lyon-Amsterdam, goed voor 1.800 kilometer in negen dagen.

(VDI)

Steven skate met rolstoelgebruiker van Londen naar Brussel

IZEGEM Steven Leeman legt volgende week zo’n 400 kilometer op inlineskates af tussen Londen en Brussel. In zes etappes van 60 tot 90 kilometer per dag duwt hij ook nog eens een rolstoelgebruiker voort, al gebeurt dat in een wisselsysteem met andere vrijwilligers.

Steven is al sinds 2011 gepassioneerd door inlineskaten. Dat vertaalt zich in deelnames aan (inter)nationale tochten, maar ook in het runnen van de Izegems-Roeselaarse iSkate-club. “Op die manier kwam ik in aanraking met de Brusselse Rouli Roula-skateclub die volgende week met een Engelse en Franse club al voor de vierde keer een dergelijke trip met rolstoelgebruikers en skaters plant. Het doel van deze missie: ijveren voor toegankelijkheid op vlak van mobiliteit, met onder andere bredere trottoirs en het juist plaatsen van paaltjes.” Steven is al tochten van 80 tot 100 kilometer op skates gewend, maar dit wordt toch iets speciaals. “Elke ploeg bestaat uit één iemand in een rolstoel en drie tot vier roller-duwers die samenwerken en in een ‘treintje’ rijden. Elke skater duwt daarbij mee in de rug van zijn voorganger. We lossen elkaar regelmatig af. Om op te warmen doe ik zaterdag eerst nog Rhine on Skates, een Unesco-toer van 135 kilometer. Zondag trekken we dan richting Londen voor het startschot maandagochtend.” Volgende week woensdagavond is er de overzet met de ferry naar Duinkerke. Op donderdag trekt het team van Duinkerke naar Brugge, op vrijdag dan naar Gent en op zaterdag naar Brussel. Het team volgen, kan via de app Fleggz of op www.london-brussels.org. (VDI)

Steven skeelert met rolstoel België binnen

  • 31 augustus 2018

Repro VDI Steven duwt in ons land als eerste de rolstoel voort in dit 'treintje'.

Gisterenochtend skeelerde Steven Leeman met een team van acht landgenoten via Duinkerke ons land binnen. Dat deden ze niet alleen, maar onderweg duwden ze ook een rolstoelgebruiker voort. Op die manier willen ze samen met Franse en Engelse skeelerclubs aandacht vragen voor een betere toegankelijkheid voor minder mobiele mensen. Na drie dagen skeeleren in Engeland nam hij woensdagavond de overzetboot. “Gisterenochtend vertrokken we vanuit Duinkerke naar Brugge, waar we ’s avonds aankwamen”, vertelt Steven. “In Engeland hadden we in de laatste kilometers het weer niet mee en daarom werd beslist in groepen te rijden. We hebben al voldoende reservewielen aan de rolstoelen vervangen. In eigen land skeeleren we nog eens 200 kilometer. Morgen naar Gent en de dag erna naar eindbestemmming Brussel.” (VDI)